Tussen Millenials en Pensionada’s

Old versus new?

Die Millenials, dat is toch wat? Met huizen hoge verwachtingen, hoge dunk, zonder geduld of ervaring. Hoe passen we dat in een organisatie waar onze ‘seniors’ nog langer doorwerken.

Die kloof van veertig jaren tussen 28 en 68 is nog nóóit zo groot geweest. Want de Kever en de Tesla, Snapchat en de PSTN kwamen elkaar in die veertig jaar tegen. Dat kan toch alleen maar tot gedoe leiden?

Vinden, Boeien, binden

De noodzaak is duidelijk. Ondanks alles; goede en gemotiveerde mensen vinden, boeien en binden. Een aantrekkelijke werkgever zijn, en dat vraagt dus nogal wat. Erger, het schreeuwt om supermanagers en een HR afdeling met alleskunners. Een te hoog verloop van personeel en hoog verzuim zijn schrik scenario’s. Tel daarbij op grijs verzuim, waarbij mensen wel aanwezig zijn maar amper presteren. Ik begin mij dan ook ernstig af te vragen wat erger is; personeel zijn of personeel hebben…

Maar ja, hoe eet je die olifant? Inderdaad, in kleine stukjes. Waar beginnen we? Bij de Supermanager, de HR-toppers die al decennia roepen om meer waardering. Of misschien met een nieuw soort organisatie zonder managers ofzo. Of, zelfsturing, Het Nieuwe Werken? Zeg maar stop…

Mag het iets anders zijn?

Ik wil de weg van vitaliteit voorstellen. Want zo heb ik begrepen; Een blije werknemer is een goede werknemer. Wel een aanpak die HR, managers, leiderschap en duurzame inzetbaarheid met elkaar verbindt. Eentje die alle medewerkers of alle subgroepen echt aanspreekt en meeneemt. Maar, toch krachtig en pragmatisch blijft. Want aan alleen plannen heb je niks.

Een doel zonder reis is een droom, een reis zonder doel op zijn best een vakantie.

Groot denken, klein doen

Misschien bestaan Millenials helemaal niet, of wel. Duidelijk is dat we in moeten zetten op Vinden, Boeien en Binden van mensen binnen ons bedrijf.
We hebben vanuit Heliumm een prachtig concept ‘Vitaal organiseren’. Het leidt tot een wendbare en krachtige organisatie. Het helpt met nieuwe perspectieven, nieuwe inzichten en geeft tegelijk directe resultaten.

Alleen stappentellers en Apps leiden niet tot echte verbetering. Echter, alleen plannen maken en visie ontwikkelen zet ook geen zoden aan de dijk. Onze aanpak biedt het beste van beide. We zoeken op een Scrum-achtige manier naar de (meer)waarde voor de organisatie en meten op een Lean-achtige manier waar echt verbeteringen ontstaan. Groot denken en klein doen.

Het is tijd voor dat goede gesprek over wat er zou moeten, en hoe we dat eindelijk gaan doen. . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *